ارزبرترین ها در صنعت خودرو اعلام شدند؛ گران فروش‌ها هم هستند

از دست ندهید

براساس اعلام گمرک ایران ارزبرترین ها در صنعت خودرو که در رتبه‌های بالای جدول قرار دارند هم اعلام شدند. در این بین خودروسازی‌های گران فروش‌ که به همین جرم محکوم شده‌اند هم هستند.

ارزبرترین ها در صنعت خودرو اعلام شدند

بیت ران – گمرک ایران در ادامه شفاف‌ سازی‌‌های خود، دست به افشاگری زد و لیست ۱۰۰ واردکننده که بیشترین ارز‌بری را داشته‌اند، منتشر کرد.

شرکت‌هایی چون «بازرگانی دولتی ایران، آوا تجارت صبا، پشتیبانی امور دام و ماهیدشت کرمانشاه، خودروسازی مدیران، وزارت دفاع، پاک دیده، کرمان موتور، کوروش موتور، اکسون، غذایی کوروش، ذوب آهن، بهمن موتور، صبا پیشرو، طبیعت، ایران خودرو دیزل، داریا همراه پایتخت، فولاد مبارکه، کروز، سایپا و آرین موتور» در صدر لیست ارزبگیران بزرگ خودنمایی می‌کند.

در کانال آپارات بیت ران ببینید:

 

 

طبق آمار منتشر شده، مجموع واردات کشور در سال ۱۴۰۲ برابر با ۶۶.۲ میلیارد دلار بوده، که ۲۴ میلیارد دلار به واردات ۱۰۰ واردکننده‌ی اول اختصاص دارد.

گمرک همچنین برای اولین‌بار، نام شرکت‌های خودروسازی اصلی‌گیرنده ارز را فاش کرده‌است. انتشار این جدول ارزی، توجه‌ها را به سمت چند موضوع هدایت می‌کند؛ اول اینکه دلیل ابر کسری تجاری ۱۷میلیارد دلاری کشور در سال گذشته را شاید بتوان به توزیع این‌میزان ارز و مسابقه این شرکت‌ها برای دریافت ارز ربط داد.

 

بیشتر بدانید:
نظر سازمان تعزیرات درباره افزایش قیمت خودروهای ثبت نامی سال گذشته

موضوع دیگر اینکه اگر فهرست ارزبگیران طبق روال گذشته، به‌روزرسانی می‌شد، زودتر جلوی فسادهای ارزی مثل دبش، نهاده‌های دامی و غیره‌را می‌شد، گرفت. اما سوال مهمی که اینجا مطرح می‌شود، این‌است که این میزان ارز دریافتی از سوی این شرکت‌ها، چه تاثیری روی قیمت کالاهای اساسی در بازار داشته است؟! چراکه در برخی موارد مشاهده‌می‌شود، نه تنها بازار کالاها متعادل نشده، بلکه واردکنندگان قیمت محصولات‌شان را افزایش داده‌اند!

 

کدام شرکت‌ها بیشترین ارز را گرفته‌اند؟

طبق آمار منتشر شده‌از سوی گمرک ایران، مجموع واردات کشور در سال ۱۴۰۲ برابر با ۶۶.۲ میلیارد دلار بوده‌است که میزان ۲۴ میلیارد دلار به واردات ۱۰۰ واردکننده‌ی اول اختصاص دارد. حجم واردات این واردکنندگان‌نیز ۲۱ میلیون و ۷۷۹ هزار تن، برآورد شده‌است. مجموع واردات کشور در سال گذشته ۳۹ میلیون‌تن بوده‌است.

در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهشی ۴/۲ درصدی در وزن، ولی افزایشی ۷/۴۲ درصدی در ارزش دلاری داشته است. این وارد‌کنندگان، در مجموع حدود ۸۲/۵۵ درصد از وزن، و ۳۶,۳۴ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص داده‌اند. سال ۱۴۰۱ میزانِ ارز دریافتی این صد شرکت در سال ۱۴۰۱ برابر با ۲۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون‌دلار ذکر شده‌است.

 

در مجموع ارزش واردات تمامی ۱۰۰ واردکننده نخست، ۷.۴۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرده‌است. اما واردات آنها به لحاظ وزنی افتی ۴.۱۸ درصدی داشته است. براساس اعلام گمرک ایران، عمده‌ترین وارد‌کننده کشور، شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران بوده‌است که ۲، ۹۹۰ هزار تن‌کالا و به ارزش ۱/۹ میلیارد دلار را به کشور وارد کرده، و سهمی در حدود ۷/۶۶ درصد از وزن و ۲/۸۴ درصد از ارزش دلاری کل واردات را به خود اختصاص داده‌است..

در کانال آپارات بیت ران ببینید:

 

بنا بر این‌گزارش شرکت «آوا تجارت صبا» به عنوان دومین وارد‌کننده‌ی عمده با ارقام ۳، ۵۵۳ هزار تن و ۱/۵ میلیارد دلار و سهم ۹/۱ درصد از وزن و ۲/۲۶ درصد از ارزش دلاری در رتبه دوم قرار دارد.

رتبه سوم نیز متعلق به شرکت پشتیبانی امور دام کشور با ارقام ۲، ۴۵۹ هزار تن و ۱/۳ میلیارد دلار و سهم‌های ۶/۳ و ۱/۹۹ درصد به ترتیب از کل وزن و ارزش واردات کشور بوده‌است. «ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮐﺸﺖ و ﺻﻨﻌﺖ اﮐﺴﻮن» که در رتبه دهم لیست وارداتچی‌ها قرار دارد، در سال ۱۴۰۱ بالای ۱۳۷ میلیون دلار ارز دریافت کرده، در سال ۱۴۰۲ با رشد ۲۳۶ درصدی بیش از ۴۶۲ میلیون دلار ارز گرفته است.

ارزبرترین ها در صنعت خودرو

یک میلیارد دلار برای مدیران خودرو!

از سوی دیگر، طبق آنچه گمرک منتشر کرده، برخی خودروسازان، متعلق به بخش خصوصی در جمع پنج و ۱۰واردکننده‌ی برتر سال ۱۴۰۲ قرار گرفته‌اند. انتشار این لیست در شرایطی است که طی چند ماهِ گذشته حاشیه‌های زیادی درباره‌ی ارزبری مونتاژ خودرو در کشور ایجاد شده، و اعتراض‌ها و نگرانی‌هایی از سوی فعالان صنایع خودرو و قطعه به دنبال داشته است.

اما سهم آنها از تخصیص ارز چقدر گزارش شده است؟ بنابر جدول ارزی منتشر شده، صنایع خودرو‌سازی مدیران با سهمی یک میلیارد دلاری، ارز برترین شرکت در صنعت خودروی کشور طی سال گذشته بوده‌است. بنابر آمار گمرک، مدیران‌خودرو سهمی ۱,۵درصدی از کل ارزش دلاری واردات سال گذشته به کشور را داراست.

بیشتر بدانید:
سیل در کارخانه مدیران خودرو ؛ کدام خودروها غرق شدند؟
انجمن قطعه سازان خودرو اتمام حجت کرد
در کانال آپارات بیت ران ببینید:

این شرکت در سال ۱۴۰۱ بیش از ۵۳۰میلیون دلار ارزبری داشته، بنابراین ارزبری آن در سال ۱۴۰۲تقریبا ۹۰درصد رشد کرده‌است. جایگاه‌های هشتم و نهم لیست ۱۰۰ واردکننده برتر کشور در سال گذشته به کرمان‌موتور و کوروش‌موتور آریا اختصاص یافته است.

کرمانی‌ها در سال گذشته حدود ۷۴۸میلیون دلار ارزبری داشته‌اند که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد حدودا ۷۶درصدی را نشان می‌دهد. کوروش‌موتور آریا هم با ارزبری ۶۳۴میلیون و ۴۸۱میلیون دلاری در سال گذشته، رشد حدودا ۵۸درصدی را در ارزبری داشته است.

 

سهم بخش واردات قطعات مربوط به مونتاژکاران

از نکات جالب در جدول ارزی، سهم بخش واردات قطعات به‌خصوص قطعات مربوط به مونتاژکاران است. طبق آمار گمرک، در سال ۱۴۰۲به اندازه ۸ ‌میلیارد و ۳۸۰میلیون دلار اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور شده‌است.

بررسی جزییات واردات اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت نشان می‌دهد، واردات قطعات خودرو در سال ۱۴۰۲، هفت‌میلیارد و ۵۹۸میلیون دلار بوده‌است. گمرک در این گزارش همچنین برای اولین‌بار، نام شرکت‌های خودروسازی اصلی‌گیرنده ارز را فاش کرده‌بود.

اما در جمع واردکنندگان بزرگ، نام سه شرکت فعال در حوزه خودرو و قطعه بیشتر به چشم می‌آید. گروه بهمن با قرار گرفتن در رده‌ی سیزدهم، ۳۸درصد رشد ارزبری را در سال ۱۴۰۲ و نسبت به ۱۴۰۱ به ثبت رسانده‌است. ارزبری گروه «خودروسازی بهمن» در سال گذشته نزدیک به ۳۹۴میلیون‌دلار بوده‌است. در رده‌ی شانزدهم هم نام«ایران‌خودرودیزل» به چشم می‌آید، شرکتی که با ۳۶۹میلیون و ۴۸۲هزار دلار ارزبری، افت ۱۷درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.

بیشتر بدانید:
رئیس گروه قطعه سازی عظام در مخفیگاهش دستگیر شد + جزئیات حکم او و همدستان
روش‌های کلاهبرداری فروش خودرو؛ خودرو چپی و سوخته شما را خریدارند
در کانال آپارات بیت ران ببینید:

 

صنایع قطعه‌سازی «کروز» که در جایگاهِ بیستم ارزبگیران جای خوش کرده، در سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰۱میلیون دلار ارز دریافتی به نام آن ثبت شده‌است. درمقایسه با سال ۱۴۰۱، شرکت کروز کمتر از یک ‌درصد رشد ارزبری داشته‌اند.  در لیست سوم ۱۰ واردکننده‌ی برتر کشور طی سال ۱۴۰۲ نیز چهار شرکت مرتبط با خودروسازی کشور به چشم می‌آید که شامل «سایپا، آرین پارس موتور، ایران‌خودروی خراسان و ایران‌خودروی مرکزی» می‌شود.

پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو
ارزبرترین ها در صنعت خودرو اعلام شدند
بیشتر بدانید:
مدیرعامل گروه بهمن تغییر کرد. محمدی میراث‌دار جریمه گرانفروشی بهمن کیست؟
مدیر عامل سایپا با صندلی ریاست خداحافظی کرد. / تیموری رفت، توسلی مهر آمد

دراین‌بین، سایپا و ایران‌خودرو در سال ۱۴۰۲به ‌ترتیب بیش از ۲۰و بیش از ۳۹ درصد رشد ارزبری داشته‌اند. ارزبری سایپا در سال گذشته بیش از ۲۹۵میلیون دلار بوده، و ایران‌خودرو هم ارزبری بالغ بر ۲۳۳میلیون دلاری داشته‌اند. ۱۰ شرکت واردکننده‌ی برتر چهارم ساپکوی ایران خودرو و بهمن‌دیزل را در خود جای داده، که به ترتیب بیش از ۲۰۵میلیون‌دلار و حدود ۱۷۲میلیون‌دلار ارز دریافت کرده‌اند.

ازدیگر شرکت‌های خودرویی و قطعه‌ای که نام آنها در لیست ۱۰۰ واردکننده‌ی برتر کشور طی سال ۱۴۰۲ به چشم می‌آید، گروهِ خودروسازی «مایان، صنایع خودروسازی فردا و گروه صنعتی بارز» هستند.

حضور پررنگ خودروسازان و قطعه‌سازان در بین واردکنندگان برتر کشور، نشان‌دهنده‌ی حجم بالای واردات قطعات و مواد اولیه در این صنعت است.

آیا باز هم به گران فروش‌های محکوم شده، ارز تخصیص داده‌خواهد شد؟ 

لازم به یادآوری است که به گزارش برنا در دی ماهِ ۱۴۰۲، سازمان تعزیرات دو شرکت مدیران خودرو و کرمان موتور را درمجموع به پرداخت جریمه بیش از ۲۵۰۰ میلیارد تومانی محکوم کرد و با توجه به رای قطعی محکومیت بهمن موتور به پرداخت ۵ هزار میلیارد تومان جریمه، این ۳ مونتاژکار به دلیل گرانفروشی جمعا به پرداخت ۷۵۰۰ میلیارد تومان، جریمه نقدی و باز گرداندنِ مبالغ دریافتی اضافی به مشتریان شدند.

با توجه به چنین محکومیت‌هایی که همچنان بسیاری از مردم شاکی و ناراضی هستند، آیا در سال ۱۴۰۳ هم به این شرکت‌ها ارز تخصیص داده‌خواهد شد؟

منبع: روزنامه تعادل




پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید

آخرین اخبار

مستند درباره اصغر قندچی مردی که با ماک آمد و رفت

مستند درباره‌ی اصغر قندچی ، فیلم آن مرد با ماک آمد است که در سال‌های واپسین زندگی این انسان...

پست‌های مرتبط