اتوبوس آتروس محصول شرکت ایران خودرو دیزل است. با توجه به ویژگی های آتروس، امکان استفاده از آن در ناوگان حمل و نقل درون شهری وجود دارد.
بیت ران – مهدی درفشی: اتوبوس آتروس محصول ایران خودرو دیزل بوده و یک اتوبوس درون شهری است. اولین نمونه از اتوبوس آتروس، مهرماه سال گذشته به شرکت واحد اتوبوس رانی تحویل داده شد. آتروس به پیشرانه شش سیلندر خطی OM457LA با حداکثر قدرت ۳۰۰ اسب بخار در دو هزار دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۲۵۰ نیوتن متر در هزار و ۱۰۰ دور در دقیقه مجهز است. این پیشرانه به توربوشارژر و اینترکولر نیز مجهز است. البته این موتور در کشنده H4 – 1943 نیز استفاده شده است و توانایی تولید ۴۳۰ اسب بخار و ۲۱۰۰ نیوتن متر گشتاور را دارد.
گیربکس اتوماتیک ZF
گیربکس اتوبوس آتروس از نوع ZF ECOLIFE 1400B یا 1700B است. این گیربکس اتوماتیک هفت دنده (شش دنده جلو و یک دنده عقب) است. با توجه به وجود ترافیک در کلان شهرها، استفاده از گیربکس اتوماتیک در اتوبوس های درون شهری، می تواند راحتی بسیاری برای رانندگان داشته باشد.
تجهیزات اتوبوس آتروس
این اتوبوس به تجهیزاتی نظیر تاخوگراف، صندلی راننده قابل تنظیم و مجهز به کمربند ایمنی سه نقطه، شیشه های جانبی سکوریت چسبی یک تکه با پنجره بازشو تک جداره، تابلو دیجیتال اعلام مسیر، پشتی معلولین، موقعیت ویلچر، دوربین رنگی دید از غقب و درب میانی مسافر، بخاری از نوع شوفاژی، پرده آفتابگیر جلو و جانبی راننده، سیستم تغییر ارتفاع، رمپ برای ورود و خروج معلولین و جانبازان در ورودی درب وسط، سیستم صوتی دارای سی دی پلیر، صفحه نمایشگر ۵.۷ لینچی، فیلتر جدا کننده آب از سوخت، فن رادیاتور الکترو مگنتیک، تایر زاپاس با رینگ فولادی، جعبه کمک های اولیه و کپسول آتش نشانی مجهز است.
بیشتر بخوانید:
افزایش بومی سازی با افزایش تولید محصولات ایران خودرو دیزل
چند دستگاه خودرو تجاری قرار است در سال ۱۴۰۰ به تولید برسد؟
از همه مهمتر کولرشه که فکر کنم نداره
گندزده ایران خودروبااین اتوبوس که ساخته
با این بومی سازی شدیم بنجل ساز و مجبور به استفاده از کالای بی کیفیت و با تکنولوژی چندین دهه پیش خدا ازتون نگذره
سلام خیلی افتضاح ساختن من راننده آتروس هستم واقعا باعث تاسفه
هرکی این اتوبوس را ساخته واقعا لعنت بهش که این همه لوازم را حیف ومیل کرده اتاق ظا هرش خوبه ولی الکی سبل کردن همش با پیچ خودکار من افتاد تو دست انداز شیشه جلو شکست اخه این چه اشغالی درست کردین
خیلی کوچیک و آشغال اسکانین بهتر ایناست
ظاهر اتوبوس مخصوصا در قسمت پشتی نامتناسب و زشت طراحی شده. اون همه حجم دهی و خط و خطوط که توان تولید با کیفیتش هم وجود نداره، نیازی نبود واقعا. جالبه جای دو تا خروجی اگزوز هم داره! شهرداریها میدونن دو تا اگزوز ببندن و ارتفاع هم بزنن!!!
به نظرم تمام تلاششون رو کردن که اشغال ترین جنس ممکن رو تولید کنن و واقعا موفق بودن .
واقعا من به عنوان یه شهروند خیلی باید احمق باشم که این لگن رو خریداری کنم .
با دید کارشناسی به یک نمونه صفر کیلومتر نگاه کنید تمام داخل اتاق رو هواست یعنی هنوز هیچی نشده تمام پنل ها با دست تکون بدید جیر جیر میکنه و طبق همیشه تمام لوازم داخل اتاق انگار از کیسه زباله بازیافتی ساخته شده و به شدت خشک و شکننده .
فقط امیدوارم موتور و گیرباکسشو دیگه دست نزنن واقعا ایران خودرو از رعیس تا کارمند و کارگرش بی استعداد هستن و به هیچ عنوان به فکر مصرف کننده نیستن .
با سلام این اتوبوس از لحاظ کیفی دارای پایین ترین کیفیت است کاش کمی سلیقه و ابتکار لحاظ میشد .
۸سال خط تولیداتوبوس خوابیده بودوکارگران هم در خطوط دیگر ایران خودروکارمیکردن.همان۴۵۷راتولیدمیکردن بهتربود.
اینکه همون ۴۵۷ هه . فقط شکل و شمایلشو عوض کردن . انگار پراید صبا شده ۱۵۱ و ۱۳۲